Stadspark – Venrays Museum – Gemeentetuin – Grote Kerk
13.00 – 20.00 uur

Op de programmaposter en in de berichten staat ‘Stadspark’, maar die locatie in hartje Venray bestaat uit meerdere plekken. Ver lopen is het allemaal niet, maar toch een kleine wegwijzer. Stadspark, het muziekpodium is op de natuurlijke verhoging in het Stadspark. Daar spelen spelen zaterdag en zondag bands. Dansers van Dizzy en Danshuis Venray kunnen zonder echt podium uit de voeten, gewoon in het gras. Ook is dit de plek waar je de GoedGevoelMarkt en straattheater zult vinden. Kinderen kunnen uren spelen onder leiding van BiblioNu aan de zijkant van de Grote Kerk, tussen de kerk en de muur van het Kerkpad. Onder het Schellepoortje door in het Kerkpad en je komt in de tuin van het gemeentehuis. Daar treden Atelier Jerusalem & Niks zegge op. Verder in de gemeentetuin speelt What’s Left Tom Waits in het Venrays en is de hommage aan Woodstock te zien en te horen. Ook de Jukeboxband is te vinden in de gemeentetuin en er is kunst te zien van Imke Beek. Het Venrays Museum biedt onderdak aan de talkshow Schijt Draait Doorrr! en is de ideale omgeving voor de mindere herrieschoppers: singer-songwriters, poëzie en spoken word. Ook is er plek voor kunst van Carla Clevers, Wil Fontein, Esther Gielen en Renate Simons. In de Grote Kerk geven gidsen rondleidingen, begeleid door muziek en zang. In de toren de lopende expositie van Catharina Janssen. Hieronder van A-Z alle artiesten om na te lezen, of laat je gewoon verrassen!

André van den Bogaart & de Tornado’s

Brabander André van den Bogaart zingt zijn ‘in hout gekerfde teksten’ in het Nederlands. Hij wordt begeleid door de Tornado’s, een stel topmuzikanten die met gitaren, piano, pedal steel, accordeon en blazers de blues, country en soul van New Orleans naar Venray brengen. Drankje in de hand en genieten maar. Afspraak met André, zaterdag 19.00 uur.

– Zaterdag 19.00 uur – Stadspark – Muziek –

Atelier Jerusalem & Niks Zegge

Wat is de grootste wens van een mimespeler? & Wat is de grootste wens van een muzikant? Na de prachtige samenwerking tijdens eerdere edities van Schijt aan de Grens, staan Jeanne en Dave opnieuw op het podium met een muzikantengroep van Atelier Jerusalem, een groep van mensen met een mentale kwetsbaarheid. Voor deze groep biedt deze editie Schijt aan de Grens weer een mogelijkheid om via muziek en creativiteit nieuw zelfvertrouwen en een verbeterd zelfbeeld op te bouwen. Met de samenwerking zoeken ze daarmee ‘de grens’ ook zeker op! En mime duo ‘Niks Zegge’ doet dat ook: zien zij kans om hun Grenzeloos Verlangen te uiten?

-Zondag 14.00 &  15.15 & 16.45 uur – Gemeentetuin – Muziektheater-

Bas van de Kerkhof

Bas van de Kerkhof, meester van kegels en ballen. Wat moet je vertellen over Bas van de Kerkhof? Dat hij in 2019 als vwo-leerling van het Peelland College in Deurne Nederlands kampioen jongleren werd? Dat hij sindsdien niet is opgehouden om niet alleen alle ballen, maar ook alle kegels in de lucht te houden? Soms brandend en wel? Dat het super is dat Bas zondag in het Stadspark laat zien wat hij allemaal kan? Maar beter is het om op Facebook zijn naam in te geven en met verwondering te kijken naar zijn spel met knotsen en ballen. Of nog beter: kom het zondagmiddag live beleven tijdens Schijt aan de Grens. Bas is op verschillende momenten en plekken in het park te bewonderen.

-Zondag doorlopend – Stadspark – Jongleren-

Carla Clevers

Haar nieuw werk is alleen met Schijt aan de Grens te bewonderen in het Venrays Museum. Na de opleiding Docent Tekenen en Textiel heeft ze de opleiding Monumentaal gedaan. Hierin heeft ze zicht ontwikkeld door het maken van tweedimensionaal en driedimensionaal werk. “Op dit moment maak ik voornamelijk collages op papier en stof. Soms zie ik een werk voor me wat ik uit ‘moet voeren’. Vaak is het zo dat ik al handelend ontwerp. Dat betekent dat het maken van een collage een verkenningstocht is waarin je steeds nieuwe avonturen beleeft! Onder je handen krijgt het vorm en betekenis. Vaak maak ik een combinatie van materialen en technieken”, aldus Carla.

-Zaterdag & Zondag – Venrays Museum – Kunst –

Catharina Janssen

Hoog in de kerktoren van de Grote Kerk exposeert Catharina Janssen 26 portretten. Speciaal voor Schijt aan de Grens is haar expositie zaterdag 27 en zondag 28 augustus tussen 14.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken. Het is wel even klimmen, de expositie bevindt zich 77 treden hoog, maar dan heb je ook wat. De ruimte is sereen en intiem en nodigt uit om naar de schilderijen te kijken. Door de nissen ervaar je ieder schilderij als een één-op-één-ontmoeting. Bovendien is de maakster zelf aanwezig, Catharina Janssen is van huis uit bioloog. Ze schildert sinds 2010 en volgde haar opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in het Vlaamse Arendonk. Wie na een bezoek aan de expositie nog hogerop wil om te genieten van het uitzicht, betaalt tijdens Schijt aan de Grens het gereduceerd tarief van € 3,50.

-Zaterdag & Zondag 14.00 tot 17.00 uur – Kerktoren – Kunst –

Danshuis Venray

Schijt aan de Grens zit vol met muziek, theater en kunst. En dan heb je een leuk feestje. Maar….wat als je dan toch nog iets mist?? Dan is dans de oplossing!! Danshuis Venray is er weer bij en opnieuw geven ze zondag op 2 momenten een moderne danspresentatie vol beweging en emotie. Maar het zou ook zomaar klassiek, jazz dance of streetdance kunnen zijn. Danshuis is er voor elke leeftijd, van beginner tot professional. Ze zijn een begrip in de regio en zoeken graag de samenwerking met andere kunstenaars. Kwaliteit, plezier, ontwikkeling en vernieuwing vormen de basis. Myrna van Rens verzorgt als choreograaf de dansen voor shows en voorstellingen.

-Zondag 13.10 & 14.25 uur – Stadspark – Dans –

de band die niet bestaat speelt Stray Cats

En of die band wel bestaat! Kom maar kijken en luisteren naar de drie mannen die van alle funk-, blues- en rockmarkten thuis zijn. Check ze op Facebook waar gitarist Maurice Koonings een heerlijke versie van Jimi Hendrix’ ‘Voodoo Child’ neerzet. Bij Schijt aan de Grens brengen ze een ode aan de rockabilly van de Stray Cats. Vet in het haar en zaterdag, 16.00 uur naar Venray.

-Zaterdag 16.00 uur – Stadspark – Muziek –

Die Verdammte Spielerei

In 2019 marcheerden ze ook al op Schijt aan de Grens. Onverschrokken trok dit Gentse zestal door het Stadspark. De festivalbezoeker maakte met ontzag plaats voor het zotste wandelorkest van het Westelijk Halfrond. Met een lach op het gelaat en de daarbij horende traan op de wang wordt Die Verdammte Spielerei in Venray herinnerd. Ze marcheren fier als een fanfare en lopen nooit verloren dankzij hun actieve en oplettende Herr Kapellmeister. Samen zorgen ze voor topmuziek in combinatie met volksverlakkerij. Typische fanfaremuziek, een polka, een radiomelodie, een vleugje klassiek of een andere geestige verrassing. Iedereen kent de klassieke fanfare. Die Verdammte Spielerei neemt een loopje met deze volkse traditie. De tamboer-majoor ruilde het vaandel voor de megafoon en de muzikanten hun das voor een marcelleken. Die Verdammte Spielerei verzorgde ondertussen ontelbare optredens op gerenommeerde straattheaterfestivals en op festivals zoals Gentse Feesten, Zwarte Cross, Pukkelpop, Lowlands, Dranouter, Lokerse Feesten. En op zondag 28 augustus bij Schijt aan de Grens in Venray. Vergis je niet, achter de façade van de marcellekes schuilen afgestudeerde conservatoriumstudenten!

-Zondag 15.20, 16.50 & 18.20 uur – Stadspark – Theater –

Dizzy Dance

Dizzy danst al 30 jaar en blijft onvermoeid les geven aan alle leeftijden. Ze zijn dan ook één van de grootste verenigingen van Venray. Door gebruik te maken van mooie muziek en fraaie dansbewegingen, probeert Dizzy Dance hun leerlingen uit te dagen, te leren, te inspireren en te motiveren om zo een passie voor dans en beweging te ontwikkelen. Dizzy Dance was nog op iedere Schijt aan de Grens te vinden. Ook op de 27ste kun je zien dat plezier in dans en beweging bij Dizzy voorop staat.

-Zaterdag 13.45, 15.15 & 16.45 uur – Stadspark – Dans –

Dosko

En het programma gaat vol verlangen naar grensloosheid verder met Dosko. Je hoort een elektronische act, maar op het podium staat toch echt een band. Dosko verrast met een cleane sound, fijne melodieën, al dan wel met een randje. Het Nijmeegse sextet omarmt invloeden uit de dance, funk en hiphop, maar Dosko is vooral….. D O S K O ! Aldus Dosko zelf. Voor een voorproefje kijk hier of hier. Overtuig jezelf en kom kijken bij het muziekpodium in het Stadspark!

-Zondag 16.00 uur – Stadspark – Muziek –

ex ronny toober

De laatste band van Schijt aan de Grens 2022 in Venray is Ex Ronny Toober. De Venlose dialect-rock-cultband draait al een tijdje mee in de Venlose scene. Onlangs vierde de band haar 30e verjaardag. Maar sleet zit er nog niet op, integendeel, ze zijn net goed ingespeeld zoals je hier ziet!

-Zondag 19.00 uur – Stadspark – Muziek –

Food & Drinks

Genieten van bijzondere gerechten en speciale bieren. Op het sfeervolle terrein in het Stadspark serveert Venrays jongste eethuis 2dayStreetfood op de Caribische keuken geïnspireerde gerechten. De Syrische kok van Lux maakt falafel zoals falafel hoort te smaken. Die exotische hapjes vragen om een biertje van dicht bij huis en daarvoor zorgt de Venrayse -pardon, Lullse- meesterbrouwer Joop Nohlmans van brouwerij De Grieze. Hij is zaterdag van de partij op de GoedGevoelMarkt, maar ook zondag is Lulls Blond en andere biertjes van De Grieze verkrijgbaar. En een lekkere maaltijd sluit je af met een stevige bakkie koffie of espresso. Of je staat er mee op. Extra genieten als dat vers wordt gemaakt door de barista in de knalrode Piaggio van Koffie K-Tje. Je kan het knalrode karretje in het park niet missen.

Geert van den Munckhof

Ook woorden zonder muziek in Venrays Museum! Het Venrays Museum biedt een podium voor de live talkshow Schijt Draait Doorrr! en voor singer-songwriters. Maar je kunt er ook gaan luisteren naar poëzie en spoken word. Wij weten ook niet precies wat het verschil is, misschien kun je dat ontdekken tijdens de bijdragen van dichter Geert van den Munckhof en van Zomaar Iemand. Geert komt uit Horst en schrijft proza en poëzie. Hij is in Horst en omgeving regelmatig te zien en te horen en luistert vrolijke en trieste gebeurtenissen op met zijn woorden. Soms begeleidt hij daarbij zichzelf op zijn buikorgel. Geert schreef al twee boeken. Voor wie het nog eens wil nalezen zijn ze ook tijdens Schijt aan de Grens verkrijgbaar. 

-Zaterdag 13.30 & 15.30 uur, Venrays Museum – Poëzie –

GlenWilly’s Whishywijsheid

Liefhebber van whisky en een goed verhaal? Kom dan naar GlenWilly, alias Willy Janssen, de whiskykenner uit -hoe kan het anders- het dorp dat honderd jaar geleden uit de turf getrokken werd, Ysselsteyn. Willy heeft een mooie selectie gemaakt om te proeven en vertelt er mooie verhalen bij. Niet alleen voor mannen met baarden!

-Zaterdag 13.00-17.00 uur – Stadspark – GoedGevoelMarkt –

GoedGevoelMarkt

Leven met een goed gevoel. Maar wel leven. Daar verlangen we toch allemaal naar? Genieten, maar met respect voor de natuur en voor andere mensen. Kopen met een oog op duurzaamheid. Lekker eten en drinken zonder een berg afval achter te laten. Dat kan allemaal op de eerste GoedGevoelMarkt van Schijt aan de Grens, zaterdag 27 augustus In het sfeervolle Stadspark in Venray. Daar combineren we duurzaamheid met gezelligheid, kunst, muziek en lekker eten en drinken met een kleine ecologische voetafdruk. Er zijn exotische hapjes en bier van lokale brouwerij De Grieze.

-Zaterdag 13.00 tot 17.00 uur – Stadspark – GoedGevoelMarkt –

Grote Kerk Grenzeloze wandelingen

Op zaterdag én zondag zijn er speciale wandelingen door de kerk in het teken van het festivalthema Grenzeloos Verlangen. De wandelingen worden fraai uitgelicht én muzikaal omlijst. Sies Liebrand (op zaterdag) en deken Smeets (op zondag) verzorgen de wandelingen. Zij nemen de deelnemers mee langs fraai uitgelichte ‘staties’ (een plaats waar men stilhoudt). Deze staties zijn plekken en beelden die bij uitstek beantwoorden aan het grenzeloze verlangen dat in mensen leeft en dat ooit mensen bewogen heeft deze indrukwekkende kerk te bouwen, hetzelfde verlangen dat mensen nog steeds beweegt de kerk binnen te treden, hetzij voor bezoek, gebed of het vieren van het mysterie van leven en dood. Er wordt halt gehouden bij de gewelven, de doopkapel, de biechtstoel en het beeld van Sint Nicolaas. Ter plekke verzorgen Sies Liebrand en deken Smeets telkens een korte overweging. Op zaterdag verzorgt de muzikale duizendpoot Luuk Lenders de muzikale omlijsting, op zondag doet de deken zelf dat zingend. De wandelingen door de Grote Kerk duren ongeveer 20 minuten.

-Zaterdag 14.30 & 15.30 & 16.30 uur – Grote Kerk – Wandeling met Muziek –

-Zondag 15.00 & 16.00 & 17.00 uur – Grote Kerk – Wandeling met Muziek –

Imke Beek

Kunstenares Imke Beek uit Malden laat zich inspireren door de natuur in al haar verschijningsvormen en stadia. Ze maakt objecten en installaties met alledaagse materialen zoals ijzerdraad, takken, gaas en papier. Alles beschilderd in bij de natuur passende kleurenvariaties. De objecten en installaties vormen niet alleen één geheel met de omgeving, maar zoeken en creëren ook een spanningsveld met de omgeving. Installaties van Imke zijn tijdens Schijt aan de Grens zowel in Venray als Overloon te zien.

-Zaterdag & Zondag – Gemeentetuin – Kunst –

Jesper Albers

Liefhebbers van harde gitaren en beukende drums kunnen Jesper Albers kennen als drummer van het alternative rocktrio Paceshifters. Met deze band treedt de Venraynaar al sinds 2013 op in grote en kleine zalen en festivals in Nederland en (ver) daarbuiten. Nieuw hoogtepunt voor Paceshifters is drie keer het voorprogramma van Kensington in een uitverkocht Ziggo Dome in september. Maar Jesper heeft nog een heel andere kant; die van singer-songwiter. Hij zingt en speelt gitaar en mondharmonica en schrijft zijn eigen nummers. Referenties? Denk aan Ryan Adams en Neil Young. 

-Zaterdag 17.30 uur – Venrays Museum – Muziek –

Joep van Wegberg

Joep werd onder meer bekend met Joep’s Kapel tot hij in 2020 koos voor een leven in de luwte. Maar gelukkig voor de liefhebbers, heeft Joep weer zin in optreden en speelt hij weer zijn liedjes, met een jazzy ondertoon en poëtische teksten in de eigen taal. Hij zal de muzikale bijdragen verzorgen bij de talkshow Schijt Draait Doorrr! waarna hij om 16.30 uur een optreden zal verzorgen in de huiskamer van het Venrays Museum.

-Zondag 16.30 uur – Venrays Museum – Muziek –

Jukeboxband

Verrassend is het toverwoord voor het repertoire van deze band. Het woord Jukebox in de naam verklapt slechts de keuze die het publiek hierin kan maken. Het plezier, de passie voor muziek en de daaruit ontstane vriendschap is de magie die de bandleden met elkaar verbindt. De band speelt prachtige nummers die in intieme setting worden gebracht. Jouw keuze hoeft niet hun keuze te zijn … Buiten het geïmproviseerde theater word je verwelkomd door een paar sfeermakers die het bonte gezelschap compleet maken. Zij zullen je op ludieke wijze begeleiden naar een uniek miniconcert. Laat je verrassen!

-Zondag doorlopend – Gemeentetuin – Muziektheater –

Kelder Kamp Kollektiv

Kelder Kamp Kollektiv is het initiatief van een creatieve en vooral muzikale vriendengroep uit Venray. Sinds 2015 is de vriendengroep vaak te vinden in hun vaste basis: De Kelder. Al snel bloeide het idee op om de wekelijkse Kelderavonden ook in evenementvorm plaats te laten vinden, onder de naam Kelder Kamp. Ze brengen onder andere house, disco, techno, hiphop en drum & bass. Het optreden in Venray wordt verzorgd met een hiphop optreden door Nelis. En niet te vergeten zal er relaxte muziek gedraaid worden vanuit hun Grenzeloze Lounge Caravan. 

-Zaterdag 14.30 uur – Stadspark – Muziek –

Kinderprogramma ism BiblioNu

Zoals bij elke editie van Schijt aan de Grens wordt er ook nu weer aan de kids gedacht. Voor de kids is er van alles te beleven in de blauw-witte circus/kindertent in het Venrayse Stadspark. Biblionu propt die tent vol met activiteiten voor de jongste festivalbezoekers en zal deze activiteiten met enthousiaste vrijwilligers begeleiden.
*Er zijn zandbakken met verschillende soorten zand en natuurlijk materiaal, waarin kinderen iets kunnen bouwen waar ze naar verlangen.
*Ze kunnen gaan knutselen aan een “stok van verlangen”. Je hangt er een oester aan waarop je jouw verlangen kan schrijven.
*Er is een blotevoetenpad
*Of een fort bouwen met 200 grote Legoblokken
*In de knusse kampeertent leest Sanne voor uit “De walvis wilde meer”. Over een walvis met een Grenzeloos Verlangen om meer te bezitten. Hij voelt een leegte die hij wil vullen met de mooiste spullen. Of is dat knagend en hongerig gevoel in zijn buik te stillen door juist te geven……….

Ook in 2019 keek Schijt aan de Grens niet op een bak zand meer of minder onder het motto ‘Als de jeugd zich amuseert, hebben de ouders ook plezier’.

-Zaterdag & Zondag – Stadspark – Kids –

Kinderprogramma Escaperoom

Geweldig voor de iets oudere kinderen. 3 keer per uur gaat een groepje van 4 kinderen naar binnen. Via bonnetjes kunnen tijden gereserveerd worden. De Kids moeten dan opdrachten uitvoeren en zo de code ontcijferen op het cijferslot. Ontsnap jij binnen de tijd?

-Zaterdag & Zondag – Stadspark – Kids –

Korte Rock Band

Ze komen uit Deurne en omgeving, staan voor het eerst op een Limburgs podium en ze hebben er zin in: de Korte Rock Band speelt gouwe ouwe covers op hun geheel eigen wijze, met een uitstraling die helemaal past bij Schijt aan de Grens. Meteen na de opening op zondagmiddag!

-Zondag 13.30 uur – Stadspark – Muziek –

Luuk Lenders

Dat Luuk Lenders een veelzijdig en creatieve muzikant is, wisten we al. Hij heeft met zijn accordeon, collectie fluiten en een reeks soms zelfgemaakte exotische muziekinstrumenten op tal van plekken gespeeld. Binnen en buiten, op festivals en in de studio. In zijn muziek hoor je Ierse en Slavische invloeden en naast vrolijkheid ook melancholie. Zaterdag 27 augustus is Luuk wel op een heel speciale plek te horen en te zien: in de Grote Kerk van Venray. Daar begeleidt hij muzikaal de rondleidingen die gidsen gratis verzorgen. Een bijzondere ervaring. Er zijn drie wandelingen door de kerk langs de eeuwenoude beelden, de Grenzeloze Staties. Om 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Een rondleiding met muziek duurt ongeveer 20 minuten. Oh ja, ook op zondag zijn er drie wandelingen langs de Grenzeloze Staties. Maar dan om 15.00, 16.00 en 17.00 uur. Zonder Luuk Lenders, maar met muzikale begeleiding van deken Ed Smeets himself!

-Zaterdag 14.30, 15.30 & 16.30 uur – Grote Kerk – Wandeling met Muziek –

Opgeschaoren Troubadours

Al even eigenwijs zijn de Opgeschaoren Troubadours, een band uit het diepe zuiden van de provincie. Dobro’s, Wah-Wah pedalen, MIDI keyboards en scherpe teksten in het dialect uit de Westelijke Mijnstreek. De Opgeschaoren Troubadours nemen je graag mee op een verrassende reis die moeilijk in een hokje te plaatsen valt. En ze brengen Zo Maar Iemand mee, die spoken word, zang en dans inbrengt. Aanrader voor de zondagmiddag! 

-Zondag 14.45 uur – Stadspark – Muziek –

Rockkoor RockinRooy

RockinRooy bestaat sinds juni 2021 en is ontstaan uit het Venrays mannen rockkoor en het dames rockkoor RockinRooy. RockinRooy bestaat nu uit 31 enthousiaste zangers, redelijk gelijk verdeeld met 17 mannen en 14 vrouwen. Het koor heeft twee dirigenten te weten Jacqueline Fijnaut en Ad Welten die met heel veel enthousiasme wekelijks afwisselend de repetities leiden. Veel rockmuziek moet bewerkt worden naar koorzang dus dat vergt de nodige tijd. In het koor zitten onervaren en ervaren zangers en dat maakt het ook bijzonder. Het samen zingen en daarnaast de gezelligheid maakt een uitstekende combinatie. Zaterdag 27 augustus opent RockinRooy Schijt aan de Grens in het Stadspark in Venray.

-Zaterdag 13.00 uur – Stadspark – Muziek –

Siem & Niels

Taraa!! De presentator van Schijt aan de Grens in Venray is bekend. Het is zelfs een duo geworden! Voor minder doen we het niet. Siem en Niels, leden van het illustere gezelschap Kelder Kamp Kollektiv praten op hun eigen manier zaterdag én zondag de boel aan elkaar. Het mooie is: ze kunnen hun eigen kameraden aankondigen. Want Kelder Kamp Kollektiv, de creatieve en vooral muzikale vriendengroep uit Venray, verzorgt ook een optreden. Zaterdag vanaf 14.30 uur is het hip hoppen met Nelis. Onder de noemer Kelderkamp brengen ze onder andere house, disco, techno, hiphop en drum & bass. En nu dus ook actief als presentatoren. Succes mannen!!

-Zaterdag & Zondag – Stadspark – Presentatie-

Schijt aan de Grens Kunstwerk van 500 deelnemers

500 deelnemers maken samen een Schijt aan de Grens-kunstwerk! De grens scheidt, maar wij hebben Schijt aan de Grens en houden juist van verbinding. Een gezamenlijk kunstwerk van 500 stukjes symboliseert de verbinding en de samenwerking tussen Overloon en Venray, tussen Brabant en Limburg en tussen mensen in het algemeen. Er zijn 500 kaartjes gemaakt met daarop een gedeelte van een tekening van kunstenaar Anne Haeyen. We verspreiden 250 kaartjes in Overloon en 250 stuks in Venray. Iedereen die een kaartje krijgt mag zich daarop creatief uitleven. Met verf, stof, kralen, glitters, glas, pindakaas of iets waar wij niet aan denken. De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat de zwarte contourlijnen zichtbaar moeten blijven. Met alle kaartjes stellen we tien kunstwerken samen. Het resultaat wordt tijdens Schijt aan de Grens, zaterdag 27 en zondag 28 augustus in Venray en Overloon, onthuld. De laatste twee kunstwerken worden tijdens Schijt aan de Grens ‘live’ afgemaakt. Wil jij ook een kaartje oppimpen? Dat kan! Kaartjes kunnen afgehaald worden bij het VVV Venray, Grotestraat 93 in Venray. Maar…. Let op, er zijn maar een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Dus kom op tijd, want op=op!

-Zaterdag & Zondag – Stadspark – Kunst –

Schijt Draait Doorrr! is het kindje van Schijt aan de Grens in Venray. In 2019 voor het eerst en daarna ook buiten het festival als zelfstandig programma. Inmiddels is de live talkshow bezig aan de vierde editie. Stan Verhaag spreekt onder andere met taalkundige Wim Daniëls, de Lucky Luke onder de schrijvers. Andere gasten zijn nog een verrassing, de live muziek en de columns van Rob Poels en Bert Albers zijn dat niet. Schijt Draait Doorrr! begint zondag om 13.30 uur in het Venrays Museum. Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus kom op tijd!

-Zondag 13.30 uur – Venrays Museum – Talkshow –

Stompin’ Grounds

Een scheut gypsy, een forse slok blues, een snufje funk en wat vettige swamp. Dat is het recept van het trio Stompin’ Grounds waarmee ze zalen, zaaltjes en festivaltenten omtoveren in broeierige juke joints. Zaterdag vanaf 17.30 uur. En een voorproefje kun je zien door op onderstaande socials te klikken!

-Zaterdag 17.30 uur – Stadspark – Muziek –

Tabula Fantastica Symphonica

De Tabula (de tingeltafel) -gemaakt door Geutefix- is een soort toren vol toeters en bellen. Eigenlijk bestaat dit instrument uit een heleboel voorwerpen die geluid, dus muziek kunnen voortbrengen. Het publiek wordt uitgenodigd om erop te spelen. Vooral kinderen kunnen er naar hartenlust op experimenteren, maar ook veel volwassenen kunnen de verleiding niet weerstaan om allerlei geluiden aan de tabula te onttrekken.

-Zondag doorlopend – Stadspark – (Oudere) Jongeren –

Theater Kleinkunst

“Wat voor ons gewoon is, is niet voor iedereen gewoon”. Theater Kleinkunst is de 28e te zien in het Stadspark. Ze spelen al meer dan 21 jaar theatervoorstellingen met acteurs met en zonder beperkingen. Theater kleinkunst maakt podium en straattheatervoorstellingen en reizen door heel Nederland. Er wordt gewerkt met een vaste spelersgroep en medewerkers. Ieder jaar maken ze weer een nieuwe voorstelling. Theater Kleinkunst is onderdeel van “Gewoon Doen”. Kom dus kijken naar Theater Kleinkunst zondag 28 augustus, in het Stadspark Venray. Gewoon heel bijzonder!

-Zondag 14.00 uur – Stadspark – Theater –

Trikosis

Om 17.30 uur wordt het feest met TRIKOSIS op zondag. De band omschrijft zichzelf in goed Engels als internationaal georiënteerde anarcho-folk band. Denk aan accordeon, viool en klarinet. De groep put inspiratie uit de Balkanmuziek en klezmer, maar verpakt dat in een eigen Trikosis-feestjasje. Voorbeeldje? Luister op Youtube maar eens naar ‘Straffe Henry’ tijdens hun optreden in Paradiso.

-Zondag 17.30 uur – Stadspark – Muziek –

Venrays Museum

Schijt aan de Grens is graag te gast in het Venrays Museum. Het auditorium -moeilijk woord voor luisterruimte- in het Venrays Museum is zaterdag- en zondagmiddag het podium voor singer-songwriters, spoken word en poëzie. Hier kun je rustig luisteren naar Whybe, Geert van den Munckhof, Jesper Albers en Zomaar Iemand. Ook zal hier de talkshow Schijt Draait Doorrr! met als gast Wim Daniels plaatsvinden. Naast het auditorium zal Carla Clevers speciaal voor Schijt aan de Grens haar nieuwe werk exposeren. Daarbij is de expositieruimte ook gewoon geopend. Bezoekers kunnen de permanente collectie bekijken en de tijdelijke tentoonstelling over de wederopbouw van het in de oorlog grotendeels verwoeste dorp.

-Zaterdag & Zondag – Poëzie – Spoken Word – Kunst – Muziek – Talkshow –

What’s left vertaalt Tom Waits

De Venrayse band What’s Left heeft zich gestort op Amerikaanse singer-songwriter Tom Waits. De zanger met de stem van gemalen marmer, componist van nummers als ‘The heart of Saturdaynight’ en ‘Jersey Girl’ is al jaren één van de favorieten van de bandleden. Speciaal voor Schijt aan de Grens zijn er een aantal nummers van Tom Waits vertaald in het dialect/Nederlands. 

-Zaterdag 13.15 uur Stadspark & 15.30 uur Gemeentetuin – Muziek –

Whybe

WHYBE, een 23 jaar oude singer-songwriter uit Maastricht, liet al in zijn jonge jaren zien dat er ook in hem een uitzonderlijk muzikaal talent leefde. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich tot een muzikant met een geheel eigen, fascinerende stijl. WHYBE won in 2017 de titel ‘Beste Muzikant Limburg’ van Stichting Kunstbende. De jury viel als een blok voor zijn aparte stem, originaliteit en uitstraling. Sinds die tijd treed hij veel op. Verschillende festivals en culturele evenementen maakten reeds kennis met WHYBE en inmiddels heeft hij al een aardig publiek opgebouwd die vaak erg onder de indruk zijn. In 2019 was hij geselecteerd voor Popronde, waarmee hij in Venray optrad. Je hebt 2 kansen om WHYBE zaterdag te zien en te horen in het Venrays Museum.

-Zaterdag 14.30 & 16.30 uur – Venrays Museum – Muziek –

Wil Fontein, Esther Gielen & Renate Simons

Driemaal ‘Arendonk’ in het museum! Wil Fontein, Esther Gielen en Renate Simons kennen elkaar van de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België. Zij volgen alle drie de opleiding Beeldhouwen en Ruimtelijk Werk. Het drietal exposeert samen met Carla Clevers in de voormalige VVV-winkel in het Venrays Museum. Elke dag van 13.00 tot 18.00 uur. Renate Simons zoekt in haar werk thema’s als kwetsbaarheid en schoonheid, geïnspireerd door mensen en natuurlijke vormen, in het bijzonder de huid. De materialen waarvan zij gebruik maakt zijn divers: veelal restmaterialen, voorwerpen uit de natuur, gecombineerd met steen, natuurrubber en was. Esther Gielen haalt haar inspiratie uit afdrukken die iedereen achterlaat, wisseling van perspectief, spelen en gewoon mooie lijnen. Wil Fontein is naast kunstenaar beeldend therapeut. In haar werk komt het thema contact steeds weer terug. Hoe verhoudt zich iets of iemand zich tot iets anders of elkaar? Wat is er zichtbaar en wat blijft verborgen? Wil werkt graag met klei en gips als basismateriaal, dat ze met uiteenlopende andere materialen aanvult.

-Zaterdag & Zondag – Venrays Museum – Kunst –

Wim Daniels

Wim Daniëls gaat (taal)grenzen over. Schrijver, tv-persoonlijkheid, theatermaker. Wim Daniëls is van veel markten thuis. Maar als het over taal gaat, is de neerlandicus uit Aarle-Rixtel in zijn element. En vaak gaat het over taal in Wims boeken, columns en theaterprogramma’s. Op het podium in het Venrays Museum is de Brabander één van de gasten in het live-praatprogramma Schijt Draait Doorrr! Gespreksleider Stan Verhaag -zelf Neerlandicus en tekstschrijver- zal ongetwijfeld proberen om nog een onbekend stukje Daniëls boven water te krijgen voordat de Brabander weer de provinciegrens overgaat. En natuurlijk is er volop interactie met de andere gasten, waaronder deken Ed Smeets van Venray, en met het publiek. Om 15 & 16 uur is Wim in Overloon te gast en laat hij zijn deskundige licht schijnen over taalgrenzen. Want die zijn er ook, al lopen ze vaak niet parallel met politieke grenzen en trekken ze zich daar doorgaans weinig van aan. Hoe zijn taalgrenzen ontstaan? Liggen ze vast of kunnen ze verschuiven? In zijn bekende stijl, informatief, toegankelijk en vermakelijk, behandelt hij dit onderwerp dat mooi aansluit bij het thema van Schijt aan de Grens in 2022 ‘Grenzeloos Verlangen’. In het Venrays Museum tijdens Schijt Draait Doorrr! zondag 28 augustus om 13.30 uur.

-Zondag 13.30 uur – Venrays Museum – Poëzie – 

Woodstock uit de Regio -film met muziek-

Wie had er niet bij willen zijn? Het legendarische driedaagse festival vol ‘love and peace’, Woodstock. Helaas Woodstock is geschiedenis, maar Noord-Limburgse artiesten doen delen van het festival herleven. Tegen de achtergrond van fragmenten uit de film over Woodstock, worden live nummers ten gehore gebracht van een aantal artiesten die in 1969 op het wiebelige podium stonden. Denk aan de heer J. Hendrix, de heer J. Cocker of Santana.

Met medewerking van Geert Pelzer,  Lukas Derksen, Maurice Koonings, Monique Jansen, Richenel Luydens & Rik van Dijk. Een bijzonder project in samenwerking met Cultura Venray voor alle leeftijden. Komt dat zien op het grasveld van de Gemeentetuin.

-Zaterdag 13.45 & 16.45 uur – Gemeentetuin – Muziek –

Zoete post exclusief bezorgd

Een lieve boodschap voor je vriend, je moeder of zomaar iemand? In de vorm van een heerlijk zoete lekkernij, gemaakt met pure ingrediënten? Dan stuur je een zoete post. Het bedrijf van Teuntje Smits verzorgt sinds XX deze bijzondere cadeautjes. Normaalgesproken stopt een anonieme postbesteller ze bij de ontvanger in de brievenbus. Maar tijdens Schijt aan de Grens worden ze door een ouderwetse postbode van de PTT (wie kent die nog?) persoonlijk bij je geliefde afgeleverd. 

-Zaterdag 13.00-17.00 uur – GoedGevoelMarkt – Stadspark –

Zomaar Iemand

‘Ik ben zomaar iemand. Ik zeg zomaar iets dat zomaar zo zou kunnen zijn. Je mag dit zien als poëzie, al stel ik stel geen vragen. Geen geneuzel, veel te lezen in weinig tekst.’ Zomaar Iemand zal als rapper optreden samen met de Opgeschaoren Troubadours, waarmee hij zondag om 14.30 uur op het hoofdpodium staat. Maar hij treedt zondag ook solo op als spoken word-artiest, een moderne vorm van dichtkunst met elementen van rap en hiphop. Benieuwd? Zondag om 15.45 en 17.30 uur naar het Venray Museum! En let goed op….. misschien kom je hem nog wel op meer plekken tegen!

-Zondag 15.45 & 17.30 uur – Venrays Museum – Spoken Word –

Heb je vragen?
Neem dan met ons contact op.
VOLG ONS
© 2021 - Schijt aan de grens