Skip to main content

VEEL TE BELEVEN BIJ MINI-SCHIJT

ZATERDAG 23 EN 24 OKTOBER – Op deze dagen trapt Schijt aan de Grens in Overloon en Venray het seizoen 2021 -2022 af. Wat is er allemaal te beleven, zaterdag 23 oktober in ’t Helder in Overloon en zondag 24 in de Venrayse schouwburg?

Nou, heel veel en voor iedere smaak en leeftijd iets. Muziek, kunst, theater en een bijzondere culinaire verrassing. Een knuffelwand en knuffeldames maken de middag af. Een korte impressie.

Muziek
Jos van Rens is een Limburgse muzikant en verhalenverteller. Dit keer verrast en ontroert hij met de ‘kietelstein’, een kiezelsteen uit de Maas die Jos al vele jaren als een gelukbrengend kleinood bij zich draagt. Hij vertelt en zingt erover in zijn programma. Muziek met een knipoog is er van de Goldeliesjes, zeven vrolijke dames die smartlappen en Duitse schlagers op hun repertoire hebben.

Multi-instrumentalist Luuk Lenders is een muzikaal mirakel die tovert met uiteenlopende deels zelfgemaakte instrumenten. Luuk beschikt over een collectie bijzondere fluiten, waarover hij bovendien met smaak kan vertellen.

À propos smaak. De Limburgse kok Roel Linssen en zijn Brabantse evenknie Bernie Goemans gingen de uitdaging aan en creëerden de grensoverschrijdende Limbrasnack, exclusief voor Schijt aan de Grens. Met hulp van Mike Weerts ziet de Limbrasnack 23 oktober op ludieke wijze het levenslicht.

Kunst
En dan de beeldende kunsten. Ook daarvan is genoeg te zien en te beleven. Sharon Slaats en Lobke Cornelissen de Beer zijn allebei afgestudeerd als kunstenaar en docent aan de opleiding Fine Art & Design in Education. Sharon maakt knuffelachtige objecten van natuurlijke materialen die uitnodigen om tot rust te komen. Lobke werkt juist met de snelle beelden van de moderne (social) media en stelt de vraag wat nou precies kunst is.
Annemarie, Irene en Wilma zijn drie leden van de Beeldhouwgroep Overloon. Je kunt ze aan het werk zien en werken van hun bewonderen. Ook is werk te zien van Jos Stultjens. Jos zoekt de spanning tussen gladde steensoorten en het ongepolijste van ruw ijzer. Een spel van vormen, kleuren en licht leveren de driedimensionale glas-in-loodcreaties van Hanneke ten haken op.
Ook de jeugd doet een duit in het zakje in Overloon. Kinderen van Josefschool Overloon en Montessorischool Venray beeldden hun ‘Grenzeloos verlangen’ uit op beschilderde stenen. Op briefjes leggen ze uit wat voor hen ‘Grenzeloos verlangen’ is. Ook het publiek kan op deze middag stenen beschilderen. Drie schilderessen zitten klaar om iedereen te ontvangen.

Theater
Babette Holtmann neemt kinderen tussen 7 en 13 jaar mee op een theateravontuur vol spelletjes en improvisatie, waarbij je jezelf kunt uitdagen en je grenzen verkennen. En het leuke is: je kunt geen fouten maken, alleen maar plezier. Aan het einde van deze gratis workshop presenteer je samen met de andere kinderen die hebben meegedaan wat je tijdens de workshop spelenderwijs hebt geleerd. Voor de toneelspelers in de dop zijn nog een paar plekjes vrij, maar je moet wel snel zijn.
Het programma zaterdag 23 oktober in ’t Helder begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Muziek als troost en therapie
Zondag 24 oktober presenteert de Venrayse werkgroep Schijt aan de Grens, in samenwerking met Schouwburg Venray voor de derde keer de live praatshow ‘Schijt draait doorrr!’ Eén van de gasten is singer-songwriter Stef Classens. Hij praat openhartig over de donkerder kant van zijn leven en de positieve rol van muziek in de omgang met mentale hobbels. Ook de Venrayse muzikant Jeffrey Meijer kan daar over meepraten. Na het overwinnen van zijn eigen moeilijkheden zet Jeffrey zich met zijn Praktijk Meijer in voor mensen die vastlopen in leven of werk.

Stef Classens is ook de muzikale gast van presentator Stan Verhaag. Andere tafelgenoten zijn de Venrayse oud-wethouder en CDA-lijsttrekker Anne Thielen en wereldreiziger Sjaak Lucassen uit Maashees die door corona niet verder komt dan rondjes rond de kerk en die grenzeloos verlangt naar zijn geplande reis naar de Noordpool.

‘Schijt draait doorrr!’ vindt plaats in de foyer van de schouwburg en begint om 13.30 uur. In verband met corona zijn de plaatsen mogelijk beperkt, dus vol is vol! En denkt u aan uw QR-code!