zalige zonden

Wie kent ze niet, die stiekeme geneugten? Waar je je zo graag aan overgeeft, al weet je dat er regels en wetten zijn, kerkboeken en kanselpreken, normen en waarden en buren en familieleden die zich ertegen verzetten.
Je bent een hardrockfan volgens je T-shirt, maar als dat piano-intro van The winner takes it all (Abba) klinkt, schiet er een brok in je keel. Je bent een keurige lerares die de kinderen van groep 6 leert dat pesten uit den boze is, maar smult van de gemene roddels over Sylvie Meis in de blaadjes bij de kapper. Je klaagt mee als op de verjaarspartijtjes de zelfverrijking door bankiers wordt aangesneden, maar zegt geen nee als je baas je een hoger loon aanbiedt in ruil voor het ontslag van twee Poolse uitzendkrachten. Leve de zonde!

Zalige Zonden, dat prikkelende thema dat we ook wel als guilty pleasures kennen, wordt het voertuig dat deelnemers en toeschouwers over hun eigen grenzen zal trekken in het weekend van 24 en 25 augustus 2019. Zalige zonden, wordt dat zwaar en dramatisch? Om de dooie dood niet! Engel en duvel zullen beiden om aandacht schreeuwen, maar wel met de nodige humor.

inspiratie nodig?

HOGER, HOGER!

SCHIJT AAN DE GRENS legt voor de volgende editie (2019) de lat een tikkeltje hoger. Door te kiezen voor een programma dat inhoudelijk nóg meer kwaliteit biedt, maar ook sterker dan voorheen vasthoudt aan een thema. Meer kwaliteit en aandacht voor meer culturele genres op een verfijnder en compacter cultureel festival.
Dat nog meer dan voorheen de nadruk legt op verbinding aan beide zijden van de Brabants/Limburgse grens. Want dat die grens overschreden moet worden, zowel door deelnemers als bezoekers, blijft een belangrijk doel van het tweejaarlijks festival.
De keuze voor meer kwaliteit is niet overmoedig. De vorige edities hebben bewezen dat kwaliteit en creativiteit aan beide zijden van de grens volop aanwezig zijn. Tegelijkertijd blijft SCHIJT AAN DE GRENS 2019, net zoals in 2015 en 2017, een laagdrempelig festival, met voor elk wat wils.

BREED IS NIET BREED GENOEG

SCHIJT AAN DE GRENS was al heel breed. Er was muziek, er was poëzie, theater en beeldende kunst. Maar de editie van 2019 belooft een nóg breder, nog kleuriger cultureel palet te krijgen.
Zo komen ook literatuur en wetenschap aan bod in het programma van 2019. Een uitdaging inderdaad, want ook díe genres zullen aan dat ‘zondige’ thema worden gekoppeld. Maar wat zou SCHIJT AAN DE GRENS zijn zonder uitdaging?

out of the box!

Grenzen overschrijden, dat wil SCHIJT AAN DE GRENS. En dan gaat het niet alleen om dat stippellijntje in de Bosatlas tussen Limburg en Brabant, Venray en Boxmeer.
Ook de grenzen tussen vastgeroeste verenigingsverbanden, dichtgetimmerde dorpsclubjes, traditionele toneelspelers en principiële popmuzikanten willen we slechten, al is het dan voor deze ene keer.
SCHIJT AAN DE GRENS zoekt en stimuleert de verbinding tussen al die cultuurmakers in de vaste overtuiging dat die kruisbestuiving niet alleen heel mooie producties oplevert maar zelfs vriendschappen voor het leven. Out of the box!

EEN ANDER MENS

Wanneer is SCHIJT AAN DE GRENS 2019 een geslaagd festival? Als vijfduizend bezoekers méér de weg naar Overloon, Venray en Geijsteren hebben gevonden? Als de bar een recordomzet draait? Als het festival bezoekers van boven de grote rivieren trekt? Of als het vier sterren krijgt in De Volkskrant?
Niets van dat alles, ook al zou dat allemaal mooie bijvangst zijn. SCHIJT AAN DE GRENS is geslaagd als de bezoekers het terrein verlaten met een iets ander gemoed dan toen ze kwamen.
Een beter mens? Dat is wel heel hoog gegrepen. Als ze verrast zijn geworden of een tikkeltje geprikkeld. Als ze een traantje hebben weggepinkt of hun buik hebben moeten vasthouden van het lachen. Een beetje geshockeerd of geïrriteerd wellicht. Ja, een tikkeltje ander mens, toch wel. Want dat doen kunst en cultuur met je, in het ideale geval.
Heb je vragen?
Neem dan met ons contact op.
VOLG ONS
© 2019 Schijt aan de Grens | ontwerp en realisatie Studio Coppis