Skip to main content

Nieuwsbrief 24 maart 2024

Kunst Kieke in Venrays Museum
Deze zomer kun je in het Venrays Museum kunst kieke. Het Venrays Museum en Schijt aan de Grens presenteren samen een expositie van regionale kunstenaars. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema van Schijt aan de Grens 2024, ‘Kieke of Blieke’. Kunstenaars konden 3 werkstukken insturen. Een deskundige commissie onder aanvoering van het kunstenaarsduo Martens&Martens maakt uit de inzendingen een selectie. Die is komende maanden te zien tijdens de openingsuren van het Venrays Museum. Tijdens Schijt aan de Grens, 24 en 25 augustus is de toegang gratis.

Martens&Martens is een creatie van de tweelingzussen Tamara en Saskia Martens (*1972). Het kunstenaarsduo heeft een fascinatie voor de jaren zestig, duistere sprookjes en dubbel uitgevoerde mensen zoals zij zelf. Het oeuvre, waarin hun fascinatie terug te zien is, vertoont overwegend een sterk autobiografische inslag, waardoor de vrouwelijke identiteit wordt benadrukt. De schilderijen en beelden zijn gemaakt door Tamara. De teksten zijn geschreven door Saskia.
Meer weten over het duo? Kijk op de website www.martensenmartens.com.

Postcodeloterij steunt Schijt aan de Grens
Een gratis cultureel festival organiseren en ook nog op 2 locaties kan niet zonder financiële steun. Gelukkig ontvangen we subsidie van de provincie Limburg en de gemeenten Land van Cuijk en Venray. Maar ook culturele en maatschappelijke fondsen hebben de beurs getrokken voor een bijdrage aan het festival. We zijn bijzonder blij met de bijdragen van de stichting Jambo en het Nelissen-Smit Fonds. En ook de Postcodeloterij erkent Schijt aan de Grens en beloont het initiatief een bijdrage!

Vrijwilligers welkom!
Absoluut onmisbaar bij een festival als Schijt aan de Grens zijn vrijwilligers. Bestuur en werkgroepen programma, faciliteiten, horeca, aankleding en techniek zijn al maanden bezig met de voorbereidingen, maar we kunnen nog meer mensen gebruiken. Ben je creatief en een beetje handig? Kun je mooi schilderen, timmeren of heb je een technische knobbel? We zijn ook nog op zoek naar mensen die willen meewerken als straattheaterartiest en in de huid van een typetje willen kruipen. Stuur een mailtje naar info@schijtaandegrens.nl. Maar ook als je tijdens het festival wil meehelpen aan de kassa, achter de bar of bij het opbouwen en afbreken: meld je aan!

Werkhuis werkt voor Schijt aan de Grens
Het Werkhuis, onderdeel van forensisch psychiatrische kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum, steekt voor Schijt aan de Grens de handen uit de mouwen. De medewerkers van het Werkhuis gaan op bestelling producten maken die het festival nodig heeft, maar niet zelf kan maken. Te denken valt aan producten voor de aankleding van de festivalterreinen in Overloon en Venray, maar ook drukwerk hoort tot de mogelijkheden. Mooie vorm van samenwerking.

Schijt aan de Grens is inclusief en duurzaam
Inclusiviteit is een hippe term en een moeilijk woord. Voor Schijt aan de Grens betekent het gewoon dat iedereen kan meedoen. Schijt aan de Grens doet niet aan doelgroepen, niet aan discriminatie en niet aan voortrekkerij. We kennen maar één doelgroep: mensen. En dat al sinds de eerste editie van het festival in 2015. Schijt aan de Grens is van nature inclusief.
We proberen ook onze voetafdruk op het milieu zo klein mogelijk te maken. Waar het kan gebruiken we herbruikbare materialen en we vermijden zoveel mogelijk plastic. Aandacht voor duurzaamheid is ook een van de subsidievoorwaarden van de provincie Limburg. Daarom zullen we geen flyers gebruiken!

Etalages kieke
Komende maanden kan niemand in het centrum van Venray en Overloon om Schijt aan de Grens heen. We zetten het festival letterlijk in de etalage. In Venray, op de hoek Grotestraat/Passage, mogen we het pand van de voormalige damesmodezaak gebruiken om te laten zien wat de bezoekers op 24 en 25 augustus kunnen verwachten. Ook in Overloon, aan Vierlingsbeekseweg 6, zijn we bezig om Schijt aan de Grens prominent in de etalage te zetten. Alvast dank aan de eigenaren!