Skip to main content

NIEUWSBRIEF 20 DECEMBER 2021

 

Ja, het was te lang stil. En ja, we zijn er nog. Geen zorgen, Schijt aan de Grens is springlevend. Na het succes van Schijt aan de Grens 2019 was het lang stil. Het is hoogste tijd om ons weer eens rechtstreeks tot jullie te richten. In deze Nieuwsbrief een beknopte update waarmee bestuur en werkgroepen bezig zijn.
Eerst maar eens een open deur intrappen: 2020 en 2021 zijn bijzondere jaren die we niet snel zullen vergeten. Voor de culturele sector, waar wij ook bij horen, was het een moeilijke tijd. Lang kon er niets georganiseerd worden en de pandemie en de overheidsmaatregelen zorgden voor onzekerheid. We besloten daarom Schijt aan de Grens op te knippen in twee delen. Het grote festival in de zomer van 2022 en in het najaar van 2021 een kleinschaliger voorproefje. Allebei met hetzelfde thema, ‘Grenzeloos verlangen’. Een thema dat ook verwijst naar de beperkingen tijdens de corona pandemie.
Geslaagd
Die prelude hebben we inmiddels gehad: zaterdag 23 en zondag 24 oktober. Zaterdag op de vertrouwde locatie ’t Helder in Overloon een minifestival met muziek, kunst, theater en een culinaire verrassing. Daags erna ‘Schijt draait doorrr!’ in de foyer van de Venrayse schouwburg. Een prikkelend live praatprogramma met boeiende gesprekken, live muziek en pittige columns. Beide invullingen waren een succes. Veel publiek en een goede inhoud. Vooraf en achteraf kregen we veel publiciteit, deels zelf verzorgd, deels via de media. Al met al beantwoordde Schijt aan de Grens 2021 aan de doelstelling: laten zien dat we er nog zijn en in 2022 weer een volwaardig festival gaan neerzetten. Op onze website vind je foto-impressies van beide programma’s.Beleidsplan
Wat is verder gebeurd? Het bestuur heeft een nieuw beleidsplan opgesteld. Een combinatie van de vertrouwde Schijt-doelstellingen, aangevuld met nieuwe ambities. Ook in 2022 wil Schijt aan de Grens een uniek grensoverschrijdend cultureel initiatief zijn op bijzondere locaties in Brabant en Limburg. Een initiatief dat uitdaagt en ruimte biedt voor vernieuwing, dat staat voor kwaliteit en professionaliteit en dat vooral wil zorgen voor kruisbestuiving en verbinding tussen Brabantse en Limburgse creatievelingen in onze regio.
In het beleidsplan zijn daar nieuwe ambities en uitdagingen bijgekomen. We streven naar meer diversiteit. Zowel in het programma als in het publiek en de partners. Denk aan jongeren, ouderen en andere culturen. We zoeken meer samenwerking, met lokale en regionale partijen. We steken onze neus misschien wel voorzichtig over de landsgrens. Maar de basis blijft Limburg-Brabant, meer specifiek Venray en Boxmeer; we gaan niet uitbreiden met nieuwe locaties. En we werken toe naar meer financiële zekerheid en structurele financiering. Ook het volledige beleidsplan vind je op onze website.
Met de subsidie van de provincie Limburg van € 24.000,- voor 2021 en 2022 hebben we op het terrein van financiële zekerheid een belangrijke eerste stap gezet. De gemeenten Boxmeer en Venray hebben elk € 5000,- toegezegd. De basis is er.

Vacature
Tot slot een oproep. We zijn op zoek naar iemand die onze website wil bijhouden. Een webmaster (m/v) dus, die berichten, foto’s en video’s plaatst, nieuwe pagina’s maakt en die de website ook technisch up to date houdt. De website is gemaakt met WordPress, dus het is wel handig als je daarmee kunt werken. Heb je interesse of ken je iemand die ons zou willen helpen? Stuur een mailtje naar Bert Albers, persbert@ziggo.nl en we nemen contact met je op.

Kerstmis en de jaarwisseling naderen. Iedereen van Schijt aan de Grens wenst jullie fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022.