locatie geijsteren

Sint Wilbertsweg 22 | 5862 AL Geijsteren

In de Meulewei wordt een oase aan beeldende kunst gecreeerd. Er gaat een spannend experiment plaatsvinden tussen Schijt aan de Grens en diverse kunstenaars met als leidraad het thema "Zalige Zonde". De samenwerking tussen kunstenaars met verschillende achtergronden zal, op welke manier dan ook, positieve effecten hebben op het kunstklimaat in onze regio. Maandag 19 augustus gaat dit experiment van start zodat het tijdens het festivalweekend zijn hoogtepunt gaat bereiken. Daarnaast is er natuurlijk ook meer dan genoeg ruimte voor andere kunstvormen en artiesten. Theater, film, muziek en literatuur zullen ook niet ontbreken!

Programma


Kunst in wording | Artist-in-residence

De kunst die in Geijsteren te bewonderen is, ontstaat in de week voorafgaand aan het festival. Vanaf 19 augustus verzamelt zich een grote groep kunstenaars die ter plekke met elkaar kunst gaan creëren. Geïnspireerd door elkaar, in samenwerking met elkaar zullen ze tot grote hoogte stijgen. Het is zeker niet de bedoeling dat dit in achterafkamertjes gestalte krijgt, nee, alles open en bloot in de Meulewei. Iedereen is welkom om vanaf maandag dit unieke proces met eigen ogen te aanschouwen. Loop dus gerust binnen, je bent van harte welkom!

Edwin de Klein

Mijn naam is Edwin de Klein en ik ben beeldend kunstenaar. Veelal is mijn werk gemaakt in keramiek. Bij ‘schijt aan de grens’ neem ik een uitstapje en ga ik werken met hout, metaal en verf. Mijn inspiratiebronnen voor mijn werk zijn het groeperen van de bevolking, mensen in gevangenschap nemen en de architectuur van gesloten instellingen. Ik begin vaak mijn werken vanuit fascinatie of meegemaakte gebeurtenissen. Met mijn werk wil ik de beschouwer aan het denken zetten.

Jacqueline Hanssen en Wim Geurts

Jacqueline Hanssen maakt grote inkttekeningen en bouwt interactieve installaties. Ze stelt daarbij op fabelachtige wijze sociaal maatschappelijke kwesties en haar bezorgdheid voor de toekomst aan de orde. Voor Schijt aan de Grens gaat ze samen met Wim Geurts uit Vierlingsbeek een op het thema toegespitst groot bouwwerk van vnl. hout maken. Hoe dat er uit komt te zien? Laat u verrassen!

Anne Haeyen

Mijn naam is Anne Haeyen. Ik noemde mij altijd ‘schilder’ maar ben inmiddels ook fervent ‘boetseerder’. Waarmee ik wil zeggen dat ik zowel 2 dimensionaal werk als 3 dimensionaal. Sinds lang terug in de tijd schilder ik met hoofdzakelijk acrylverf op groot doek, meestal geïnspireerd door mensen. Die inspiratie heb ik ook voor mijn keramisch werk. Wat niet wil zeggen dat de sculpturen die ik wil maken, niet ook met ander materiaal te realiseren zijn.Wat betreft ‘Zalige Zonde’ is dat absoluut het geval. Ik ga in de ‘Meulewei’ in Geijsteren daarmee aan de slag.

Wim Liebrand

Audiovisuele kunst – Video-editing/vormgeving – Klussenbedrijf – Fotowerk.
Heeft in 1980 op de kunstacademie anders leren kijken.
Optimistische pessimist.
Het Schijt aan de grens-thema ‘Zalige Zonde’ bracht mij op het idee van een ‘Pop-Up-Veld-Destilleerderij’ in de Meulewei.

Wim Moorman

Wim Moorman uit Horst is een historicus en publicist die tot z’n eigen verbazing op latere leeftijd verzeild is geraakt in de regionale kunstwereld. Vindt het daar aangenaam toeven. Verkent z’n grenzen, verlegt z’n grenzen, stuit op z’n grenzen. Blogt over Horst aan de Maas en VVV Venlo en facebookt over z’n ervaringen in de trein. Fotografeert en filmt. Waagt zich wel eens aan een installatie. Deinst zelfs niet meer terug voor performances.

Nellie de Mulder

Nellie studeerde Monumentale Kunst aan de ArteZ Hogeschool v d Kunsten in Enschede en houdt zich bezig met schilderen en ruimtelijke conceptuele kunst. Haar werken zijn gevoelsregistratie en zoektochten naar dat wat schuil gaat achter het zichtbare en hebben vaak een persoonlijke diepere betekenis. Materie speelt een belangrijke rol in haar werk. Ook in haar schilderwerk gaan materie en experiment samen en ontstaat er werk waarin sporen van wording, van tijd en aantasting zichtbaar blijven. Het werk laat ruimte voor de verbeelding en krijgt daardoor steeds nieuwe betekenis binnen het referentiekader van de kijker.

Femke van Os en Lisanne Vlaar

Femke van Os (1993) en Lisanne Vlaar (1990) vormen samen een kunstenaarsduo. Naar de buitenwereld presenteren zij zichzelf als De Zeemeermin en De Vuurvogel, twee mythologische wezens die een avontuur aangaan. Samen werken zij sinds 2014 aan het ‘Pleidooi voor Verwondering’. Ze stellen zichzelf als doel om los te komen van de tijdsdruk die de maatschappij hen oplegt en de wereld met een open houding tegemoet te treden. Tijdens Schijt aan de Grens bouwen ze een ode aan de slang.

Kristianne Tummers

In de week voor Schijt aan de Grens maakt Kristianne in de Meulewei een installatie waarin Maria een rol speelt. Een kapelachtige plek, een toevlucht voor ons zondaars. Even stilstaan bij … … en ruimte geven aan je gedachten. Kijken, stilte, bespiegelingen en rust zijn belangrijk in het werk van Kristianne.
‘Listen to your eyes’ - Maurizio Nannucci.

Zep Pietersen

De beeldtaal van de grafische, veelal stripachtige wereld staat aan de basis van mijn sculpturen/beeldhouwwerk en tekeningen. Het menselijk lichaam, symbolen en grafische tekens zijn een inspiratie voor mij werk, even als mijn liefde voor het zogenaamde klassieke beeldhouwwerk.Zo wordt de wereld van grafische, veelal stripachtige beeldtaal door mij vertaald in zogenaamde klassieke materialen. Zoals de schoonheid van speelgoed kan bestaan naast de kitsch-kwaliteiten van museumstukken, zo staan deze zaken ook naast elkaar in mijn werk. En met een goede knipoog naar de beschouwer…

Harrie Eijkemans

Schilder, beeldhouwer, fotograaf, muzikant. Ik ben geïnteresseerd in de kracht van de eerste schets, hoewel dat bij beeldhouwkunst tegenstrijdig lijkt aan het langdurige arbeidsproces. Thema’s die steeds terugkeren zijn vrouwen, violen, paarden. In Geijsteren wil ik onderzoeken waarom we een torso ervaren als een compleet beeld van een lichaam. En tot hoever kun je terug, hoeveel vorm heb je nodig?

Marlies van Zeben

Foto’s kunnen allerlei emoties oproepen, zoals mijn eigen kinderfoto’s. Die heb ik in een langdurig proces getransformeerd tot levensgrote, witte kinderfiguren. De beelden van mij als meisje worden daardoor universeler. In een natuurlijke omgeving zoals hier in Geijsteren, kan er onder invloed van licht en schaduw een verhaal ontstaan van intimiteit, geheimen, kwetsbaarheid, vervreemding en dromen. Het uiteindelijke resultaat is ook voor mij een verrassing.

Jessica Bizzoni

Jessica Bizzoni is kunstenaar, ontwerper en onderzoeker. Studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven. Werkt nu afwisselend in België, Nederland en Italië. Is geïnteresseerd in hoe de mens bouwt en de openbare ruimte benut, een afspiegeling van het huidige alledaagse leven. Haar werk is multidisciplinair en komt veelal voort uit het doen van onderzoek en daarbij uitvoeren van intuïtieve experimenten als een vorm van expressie.

Frank Schijven

Hoogtepunt
Het snijpunt van de hoogtelijnen van een driehoek heet het hoogtepunt. Het is het driehoekscentrum met Kimberling nummer X(4). Het hoogtepunt is het anticomplement van het middelpunt van de omgeschreven cirkel. De hoekpunten van een driehoek samen met het hoogtepunt vormen een hoogtepuntssysteem.
Spiegel je het hoogtepunt in de drie zijden van de driehoek, dan liggen de beeldpunten op de omgeschreven cirkel.

Dirk Verberne

Dirk Verberne is meestal te vinden in zijn smederij in de Peel. Ideeën opgedaan in de omgeving, de natuur, krijgen vorm in Cortenstaal. Deze organische vormen met dynamiek en oog voor detail kunnen zowel abstract als meer figuratief zijn. Regelmatig maakt Dirk met veel plezier een uitstapje naar de landart en bouwt hij in het landschap imposante constructies van hout. Op Schijt aan de grens mag hij weer eens buiten spelen!

Safia Boulghalgh

Nederland en Marokko, contrasten en raakvlakken, Westerse en Arabische cultuur, schilderen en tekenen, keramiek en beeldhouwen, mens en natuur, intuïtie en vertrouwen, kleur en nog meer kleur maar ook z/w, organisch en abstract, statisch en dynamisch, chaos en evenwicht, beweging en harmonie, toeval en bewuste keuzes, hart en ziel, noeste arbeid en welverdiende rust.

overige kunstenaars

Yvette Ashmann en Joyce Mijnals      MEER INFO
Pete Fung    
Sjoerd van der Heijden   MEER INFO
Joris Moore   MEER INFO
Roel Sanders    
Harm Rutten   MEER INFO

Muziek

De kunst op de Meulewei in Geijsteren zal het hele weekend omlijst worden door diverse muzikanten zoals Clemens van de Ven en the Kitchen Floorboys op zaterdag en Luuk Lenders, Simits en Pyure op zondag. Derk Meijer van Sfeer op wielen zorgt ervoor dat het met die sfeer en de ambiance wel goed zit!


Zalige Zonde cinema

Niet alleen voor de kunstenaars is wit doek beschikbaar maar ook in de cinema. In de schuur wordt een sfeervol plekje gecreëerd om films te vertonen. In hoeverre die zalig en/of zondig zijn is de vraag. Ze zijn wel gemaakt door de kunstenaars dus kunstzinnig zijn ze zeker!


Culinair

Diner zonder schaamte

Het Diner Zonder Schaamte is een smakelijke groepsreis die je meeneemt langs verschillende facetten van religie, spiritualiteit, filosofie, natuur en ego die ons (mis)leiden in het maken van goede keuzes. Het gedrag van elke individuele gast kan het volledige verloop van de avond beïnvloeden. Dit kan effect hebben op jouw eigen avonddieet, het dieet van anderen of op het paradijselijk comfort in de ruimte.

Of je nou kiest voor heerlijkheid, overdaad, vervulling, schaarste of verspilling, het Diner Zonder Schaamte biedt voor ieder wat wils. Wees niet bang, je verkeert in goed gezelschap. Wij zijn namelijk allen zondaars, maar we hebben ook een eigen keus.

Voor €37,50 p.p. kan je deze unieke diner ervaring meemaken!
De prijs voor dit meergangen diner is incl. een welkomstdrankje en koffie of thee bij dessert. Overige consumpties kunnen ter plaatse worden afgerekend.

Ben je benieuwd om met ons de rafelrandjes van schaamte en schuld te ontdekken?
Koop dan snel je aflaat voor een zondevrij begin.

Het Diner Zonder Schaamte is een experimenteel diner, gemaakt door het EAT ART collective, dat balanceert op het subtiele randje van guilty pleasures en eeuwige schaamte. Onze moderne gedachtes, en angstgevoelens, over voedselkeuzes staan hierin centraal.

Meld je aan voor dit heerlijke diner op vrijdag- en zaterdagavond 23 of 24 augustus om 18.00 uur via onderstaande link.

Heb je vragen?
Neem dan met ons contact op.
VOLG ONS
© 2019 Schijt aan de Grens | ontwerp en realisatie Studio Coppis